Jubilarissen aan het woord
“Trouw aan de kleuren van de club”
Never change a winning team. Die spreuk zweeft niet voor niks boven duizenden sportarena’s. Het is belangrijk dat teams kunnen bouwen op vaste toppers. Roosdom Tijhuis is zo’n club die dat prima voor elkaar heeft. We hebben veel goed op elkaar ingespeelde collega’s met lange dienstverbanden. Zoals jubilarissen Ruud Kriens en Paul Postma.
Ruud is hoofduitvoerder in Capelle aan de IJssel. Op 1 juli was hij 45 jaar in dienst. (Op de kop af de helft van 90 jaar Roosdom Tijhuis.) Paul, tekenaar in Rijssen, vierde op 1 februari zijn 25-jarig jubileum. Beide mannen rollen via een bijzondere weg het vak in. Ruuds vader was hoofduitvoerder bij Kooij en Benard, dat in 1987 opging in Roosdom Tijhuis. In zijn tienerjaren volgt Ruud een handjevol VMBO-opleidingen. Nergens valt het kwartje. “Ik was nogal opstandig. Mijn moeder iets van: ga maar mee naar de bouw, vroeg je nest uit, dan wil je de school wel serieus nemen.” Het omgekeerde gebeurt: “Ik vond het hartstikke leuk op de bouw. Kon goed met die gasten overweg.” Hiermee was de toekomst in de bouwwereld van start.
Van schoolbank naar tekentafel
Nadat Paul in 1998 de opleiding MTS Bouwkunde heeft afgerond, gaat hij solliciteren bij Randstad. In die tijd schreeuwden ze om mensen. “Ik kreeg te horen: “We hebben volgende week maandag werk voor je. Zo niet, dan krijg je toch uitbetaald.” Het werd Roosdom Tijhuis. “We zaten destijds met een man of vijf op de tekenkamer. Dat zijn er inmiddels vijftien. Tegenwoordig hebben we een complete afdeling voor de architecten, dat kenden we toen nog niet. Er was één architect, die was ook hoofd tekenkamer. ”
Digitale evolutie
In een kwart eeuw Roosdom Tijhuis maakte Paul veel veranderingen mee. “Toen ik hier begon waren ze net overgestapt van woningen uitteken met de hand naar uitwerken in 2D in het softwarepakket Arkey. Tegenwoordig werken we met Revit”, vertelt Paul enthousiast. “Een prachtig 3D tekenpakket met eindeloos veel mogelijkheden. Voor bijvoorbeeld de daglicht- en ventilatieberekeningen hadden we een Excelbestandje. Daarin namen we de waardes over uit het 2D model en dan rolde er een Bouwbesluit toetsing uit. Tegenwoordig zetten we het 3D-model op in Revit en zien we direct of dit voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit.
“Je moest elke tekening zes keer kopiëren: één keer voor ons archief, vijf keer voor de gemeente.”
Nu komen de tekeningen gevouwen uit de plotter. Al het verkeer met de gemeente en het archiveren gaat digitaal. Daar komt geen papier meer aan te pas.”
Veilig, gezond en prefab
Als gevolg van de financiële crisis in 2013, maakt Ruud een indringende reorganisatie mee. “Collega’s waarmee ik soms al tien of twintig jaar had gewerkt, moesten vertrekken. Het heeft wel een tijdje geduurd voordat ik dat een plekje kon geven.” Wat zag hij de afgelopen jaren op de bouwplaats veranderen? “Veiligheid en gezondheid zijn nu veel belangrijker. Vroeger tilden we alles zelf. Dat is nu veel meer gemechaniseerd. En dat alles nu geprefabriceerd is, natuurlijk. Voor ons als bouwvakkers is dat een grote verandering. Ik ben nu toevallig nog een wand aan het storten, maar mijn collega’s kennen dat niet. Die zijn dat niet gewend.”
Energie voor de zaak
Paul was altijd al geïnteresseerd inde energieberekeningen voor de woningen. Toen in 2021 de rekenmethodiek werd aangepast, ging hij met succes een opleiding volgen. Hij mag zich nu gecertificeerd EP-adviseur noemen. Samen met Hans Velers stelde hij een handboek samen, zodat Roosdom Tijhuis ook als bedrijf gecertificeerd is en haar eigen Energielabels mag afmelden: “Een echte meerwaarde voor het Bouwbedrijf”, stelt Paul niet zonder trots vast. Ruud ziet nog een ontwikkeling: “Als uitvoerder heb je tegenwoordig veel meer administratie. Je moet allerlei lijstjes en zaken bijhouden. Jammer, vind ik, wij horen buiten te lopen. Kijken of onze mensen goed en veilig werken.”
Jubileum met een lach
Hoe zien de mannen hun toekomst? “Over een jaar of vier ga ik met pensioen”, mijmert Ruud: “Ik merk wel wat ik dan ga doen. In elk geval niet stilzitten. De contacten met de mensen hier zal ik wel gaan missen.” Paul kijkt nog niet zo ver vooruit: “Ik ga met een lach naar mijn werk. Ik vermaak me prima, weet wat ik heb, met goede mensen om me heen. Daar voel ik me fijn bij.”