Leren van de beste + intern doorgroeien
Goed voor elkaar

Familie binnen RT

Familie binnen RT

André en Jouri Berendijk, zo vader zo zoon

We hebben een oranje Roosdom Tijhuis hart’

Roosdom Tijhuis is een familiebedrijf met een rijke historie en veel bevlogen medewerkers. Zij vormen het hart van onze onderneming. Op de werkvloer zijn ook familieleden actief, zoals André en Jouri Berendijk. Vader en zoon geven een inkijkje in hun werkzaamheden en hun onderlinge band. Wat betekent het om voor hetzelfde bedrijf te werken?

Zo vader zo zoon. André en Jouri hebben dezelfde werkgever. Ze werken, in verschillende functies, voor Roosdom Tijhuis en hopen dat nog lang te doen. André fungeert al dertig jaar als timmerman, terwijl zoon Jouri zijn draai als werkvoorbereider heeft gevonden. “We hebben een prima werkplek bij een fijn bedrijf. Zo zie je elkaar nog eens”, klinkt het in koor.

Eén familie

Voor het interview hebben we afgesproken op de bouwplaats van Bornsche Maten. Roosdom Tijhuis is een belangrijke ontwikkelaar én bouwer op de fraai gelegen uitbreidingslocatie in Borne. In de bouwkeet vertellen vader en zoon onder het genot van een kop koffie honderduit over hun werk en hun gezamenlijke werkgever. “We hebben een oranje Roosdom Tijhuis hart”, trapt Jouri het vraaggesprek enthousiast af. Hij doelt op de kleur van de huisstijl van het Rijssense bedrijf. Zijn vader knikt instemmend. “Dat kan ik beamen. Het is één grote familie. Toen Jouri zoekende was, zei ik: kom bij ons. Het is in alle opzichten een mooi bedrijf waar je de kans krijgt jezelf te ontwikkelen.” Hij nam de wijze woorden van zijn vader aan en koos voor een carrière bij Roosdom Tijhuis. “Een goeie beslissing. Ik heb nooit spijt gehad van die stap. Inmiddels werk ik er ruim vijf jaar en voel me er helemaal thuis.”

Dolletje

Dat we uitgerekend op de Bornsche Maten hebben afgesproken is geen toeval. André is er deze dagen als timmerman actief en Jouri deed de werkvoorbereiding van de fases 5, 6 en 7. “Het is heel leuk als je samen een rol speelt bij projecten. Daar praat je ook buiten je werk over.” Een dolletje is dan snel gemaakt. Laatst stond het raveelijzer niet helemaal goed ingetekend. Dat was het werk van Jouri als werkvoorbereider. Het moest tien centimeter worden opgeschoven. “Daar kwam ik in het werk achter”, merkt André op. “Om dat in het vervolg wel op orde te hebben, meldde ik het bij de uitvoerder. Die zei: stuur jij je zoon maar een foto, haha.” Ook Jouri kan er wel om lachen. “Opbouwende kritiek om zaken te verbeteren is juist goed, daar doet iedereen zijn voordeel mee.”

Geen nummer

André kwam in 1993 als timmerman in dienst bij Roosdom Tijhuis. Hij werkte daarvoor bij Ter Steege Bouw en Bouwbedrijf Wessels. De 54-jarige inwoner van Nijverdal heeft er dertig dienstjaren opzitten en wil het nog zeker tien jaar volhouden. “Je bent bij Roosdom Tijhuis geen nummer en groeit met de organisatie mee. Iedereen is gelijk, er zijn geen drempels. Je wordt overal bij betrokken en ze hebben een luisterend oor.” Zijn functie veranderde wel, maar de voldoening bleef. “Prefabricage heeft een vlucht genomen. Daardoor is het werk lichter geworden en is er minder echt timmerwerk. Je bent nu meer controleur.” Het is een prettig vooruitzicht dat André ook elders binnen het bedrijf aan de slag kan, bijvoorbeeld in de werkplaats of bij de materieeldienst. “Die mogelijkheden zijn er als je fysieke klachten zou krijgen. Roosdom Tijhuis zorgt gewoon goed voor je.”

Binding

Jouri (27) woont eveneens in Nijverdal. Hij ging via detachering in 2018 aan de slag bij Roosdom Tijhuis. Na de opleiding beveiliging en een kortdurende baan bij Defensie was de twintiger zoekende. Hij koos voor Roosdom Tijhuis en de opleiding Bouw en Infra. “Ik kon werken en leren combineren. Als assistent uitvoerder maakte ik al de nodige vlieguren.” Toen Meindert Koopman (directeur bouwbedrijf) hem bijna drie jaar geleden benaderde voor de functie van werkvoorbereider zorgde dat aanvankelijk voor de nodige twijfels. Ook bij zijn vader. “Is een kantoorbaan wel wat voor mij, vroeg ik me af. Het prettige was dat ik het een half jaar mocht proberen. Met de mogelijkheid om in mijn oude baan terug te keren als het niet zou bevallen.” Maar in de nieuwe rol, voelde hij zich al snel als een vis in het water. “De binding met de bouw is gebleven. Zo kan ik mijn ervaring mooi delen. Het is voor mij een ideale combinatie met voldoende toekomstperspectief. Ik heb het uitstekend naar mijn zin en snap nu pas echt waarom mijn vader al zo lang voor Roosdom Tijhuis werkt.”